SCHULL & BOETE

Zutphen is een eeuwenoude stad met prachtige huizen, romantische herinneringen en indrukwekkende verhalen waarmee Zutphen op nationaal niveau geschiedenis heeft geschreven. Zutphen groeit in de late middeleeuwen uit tot een zeer voorname handelsstad. Zutphen is lid van de Hanze: eerst een samenwerkingsverband van kooplieden en vanaf de veertiende eeuw ook een handelsnetwerk van steden. Daarmee worden zijn handelsactiviteiten fors uitgebreid. Tegelijkertijd gaat Zutphen een voorbeeldrol spelen in de ontwikkeling van de Nederlandse rechtspraak.

De schoonheid van Zutphen én zijn spraakmakende geschiedenis maken de stad zeer populair onder bezoekers. Er is geen stad waar zoveel inwoners én toeristen gezamenlijk stadswandelingen er rondvaarten maken, de winkels afstruinen en op de terrassen genieten van de eeuwenoude sfeer.

In 2022 wordt het rampjaar 1572 in Zutphen herdacht en dat speelt een rol in allerlei culturele evenementen en tentoonstellingen. Onderdeel hiervan is de uitvoering van de theatervoorstelling “Schull & Boete” in juli en augustus in de Burgerzaal. Er komen zo’n 20 uitvoeringen. Het Gilde Zutphen speelt hier een belangrijke rol bij. Dit bijzondere theaterinitiatief wordt onder de vlag van Gilde Zutphen uitgevoerd en betreft de rechtszaak over een conflict en een moord in de Hanzetijd met veel indrukwekkende, maar ook humoristische passages, de zaak “Schull & Boete”.

Een theateruitvoering passend bij de Burgerzaal. Ooit was dit de realiteit in Zutphen. Een historische rechtszaak  in de oude rechtszaal. En de zaal is nog steeds een zaal voor burgers en daarom worden de voorstellingen gratis aangeboden. Het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers, waarbij de monumenten- en stadsgidsen ook een essentiële rol vervullen. Een voorstelling door en voor bewoners en bezoekers van de mooie stad Zutphen.

Naast de “live”-voorstellingen wordt het toneelstuk ook verfilmd, zodat het regelmatig kan worden vertoond tijdens tentoonstellingen en evenementen. De videofilm zal ook worden aangeboden aan Zutphense onderwijsinstellingen om eventueel te gebruiken als onderdeel van geschiedenis- en maatschappijonderwijs.

De uitvoeringen zullen in de zomer plaatsvinden. De eenakter vertelt het verhaal over een spraakmakende rechtszaak en geeft op ironische wijze weer hoe doodslag van een Zutphense ingezetene door een rijke ondernemer en stadsgenoot wordt behandeld in de Hanzetijd tijdens de opmaat naar de Tachtigjarige oorlog. De toeschouwers krijgen op originele wijze een doorkijkje in de voor Zutphen zo belangrijke Hanzetijd en de opmaat naar het rampjaar 1572.

Op speelse wijze wordt de toen geldende mores ten aanzien van doodslag, vrouwenrecht, ondernemerschap en liefdadigheid getoond, waarbij authenticiteit en relevantie zowel in woord, kleding en omgeving centraal staan. Dit alles met een knipoog naar onze tijd.

De gemeente Zutphen is erg blij met het project en ondersteunt met het gratis aanbieden van de uitvoeringslocatie de Burgerzaal en een financiële bijdrage. Daarnaast zijn ook een aantal organisaties en bedrijven zeer enthousiast en sponsoren het initiatief gul.*

De theateruitvoeringen (ca. 30 minuten) zijn in de Burgerzaal op de volgende data en tijden:

  • donderdag
7 juli 2022 19.30 uur: première, voorstelling voor sponsoren en genodigden.
  • vrijdag
8 juli 2022 13.30, 16.00 en 19.30 uur.
  • zaterdag
9 juli 2022 13.30, 14.30 en 16.00 uur.
  • zondag
10 juli 2022 13.30 en 16.00 uur
  • donderdag
18 augustus 2022 13.30 en 16.00 uur.
  • vrijdag
19 augustus 2022 13.30, 16.00 en 19.30 uur.
  • zaterdag
20 augustus 2022 13.30, 14.30 en 16.00 uur.
  • zondag
21 augustus 2022 13.30 en 16.00 uur.

Toegang is gratis, reserveren noodzakelijk.

 


*Sponsors:

 

Gemeente Zutphen – Cultuur Erfgoed
Stichting Toeristisch Varen Zutphen
VSB Fonds (Limburg Gelderland)
Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland
Stichting Het Gebroeders Bakkers Weeshuis

Ten Hag Zutphen
Eigen bijdrage Initiatiefgroep (Johan)
Lions Zutphen Kattenhaven
Stadsgidsen Gilde Zutphen
1572
Open Monumenten Gilde Zutphen

Kappert Bouw
BV Bouwbedrijf Hoffman
Schildersbedrijf Terlak
W. Brock en Zn.
Installatiebedrijf Van de Kuip
Driekant Biologische Bakkerij
Van Rooyens bakkerij
AH De Brink
Figaro Hairdesign
Marskramer
McE Manders
Read Shop
Gall&Gall

Reacties zijn gesloten.