Burgerzaal open voor publiek

De Burgerzaal is het eerste open monument in Zutphen. Iedere donderdag t/m zondag (12 tot 16 uur) bent u van harte welkom en zal de ‘monumentenverteller’ van het Gilde u informeren over de rijke historie van dit gebouw en haar bijzonderheden. Inmiddels is de 10.000ste bezoeker geregistreerd. Het nieuwsblad Contact van 28 september 2018 berichtte daar het volgende over:

Annelies Woltman en Bernard Bakker uit Zoetermeer waren donderdag 27 september de 10.000ste (en 10.001ste) van de Burgerzaal. Wethouder Mathijs ten Broeke verraste hen met bloemen en een chocoladestadszegel. Meteen deelde hij nog een ander nieuwtje: er is een nieuwe brochure gemaakt over de Burgerzaal. Hierin is de geschiedenis van de zaal te lezen.

Sinds april is de Burgerzaal elke week open voor publiek. “Het toegankelijk maken van ons erfgoed is een van de speerpunten van Erfgoedcentrum Zutphen”. Dankzij de inzet van de monumentenvertellers, een groep vrijwilligers van het Gilde Zutphen, is de deur nu elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur geopend. “Niet alleen toeristen maar opvallend veel eigen inwoners zijn erg nieuwsgierig”, merkt Ten Broeke.

Annelies Woltman en Bernard Bakker waren al vaker in Zutphen geweest, maar konden nu ook voor het eerst binnenkijken. Meteen werden ze onthaald met luid applaus. “We vinden het een gezellige stad vanwege de sfeer en de historie.” Door de verrassing hadden ze weinig kans de ruimte goed te bekijken. Gelukkig kunnen ze de geschiedenis en verhalen over de bijzondere elementen zoals de klok, het wandkleed en de vensters, nog rustig nalezen in de nieuwe brochure. Hierin wordt de geschiedenis van de middeleeuwse zaal, die door de eeuwen ook dienst deed als onder andere vleeshal en rechtbank, helder beschreven. Deze brochure is gemaakt door het Erfgoedcentrum Zutphen in samenwerking met Zutphen Promotie.