Fons Lansman Aquarelgroep

Kort nadat Gilde Zutphen in 1993 begon bood Fons Lansman aan om zijn kennis van het aquarelleren met anderen te delen. Jarenlang heeft hij iedereen op weg geholpen om zijn weg te vinden in het lastige aquarelleren. Ofschoon Fons enkele jaren geleden overleed bestaat de aquarelgroep nog steeds en heeft inmiddels zijn naam aangenomen.

Wekelijks komt de groep bij elkaar en probeert iedereen een zo fraai mogelijke aquarel te maken. Iemand als Fons is moeilijk te vervangen. De deelnemers helpen elkaar en doordat er inmiddels wel wat ervaring is opgebouwd lukt dat aardig.

Maar inmiddels is een van de deelnemers bereid gevonden om een serie lessen te verzorgen. Henk Winters is opgeleid aan de Rietveld  Kunstacademie en heeft jarenlange ervaring in lesgeven. Daarom wil hij binnenkort met een serie lessen beginnen voor nieuwe (en oude) deelnemers aan de Fons Lansman Aquarelgroep.

In een tiental lessen komen aan de orde:

  • Tekenen: opzet van een tekening, verhoudingen, richtingen, proporties
  • Schildertechnieken: vlakke wassing, egaal en verlopend, glaceren, nat in nat
  • Kleuren mengen: heldere kleuren, kleurencirkel, bruinen en grijzen, groenen
  • Beeldende middelen: compositie, lijn- en atmosferisch perspectief
  • Onderwerpen: stillevens, als bloemen en gebruiksvoorwerpen, landschap, portret, dieren en gebouwen.

Op elke bijeenkomst wordt eerst in kleine kring instructie gegeven, waarna er ruimte is om te oefenen en te experimenteren. Nieuwe deelnemers krijgen informatie met betrekking tot materialen: papier, penselen en verf. Na afloop van deze korte cursus kan men zich natuurlijk aansluiten bij de aquarelgroep, die in september dit jaar weer verder gaat.

Voor deelname en verdere info zie gilde-zutphen.nl/activiteit2/leren-aquarelleren/