Nieuwe activiteiten van het Gilde

Gilde Zutphen heeft de komende tijd de volgende vier nieuwe activiteiten:

  • ‘Grenzen stellen’, een workshop van 5 dagdelen
  • Workshop ‘Je hoofd leeg maken’,
  • Een collegereeks ‘Techniek, mens en samenleving’,
  • Leeskring Wereldliteratuur.

‘Grenzen stellen’
Een workshop van 5 dagdelen: Grenzen stellen
Durf op je strepen te staan! Nee zeggen: een hele kunst! Durf jij nee te zeggen?

In deze workshop gaan we proberen antwoorden te vinden op o. a. de volgende vragen:
Wat maakt het zo moeilijk om je grenzen aan te geven? Waarom voel ik me schuldig als ik nee hebt gezegd? Waarom zeg ik ja als ik nee voel? Waarom twijfel ik aan mijn eigen gevoelens/keuzes?
Wil jij ook: krachtig bij jezelf kunnen blijven – steviger in je schoenen (op jouw standpunt) staan, nee zeggen als je nee voelt, zelfverzekerd je grenzen stellen/communiceren… Dan is deze workshop iets voor jou!

De workshops worden gegeven door Stip ter Laan op 5 donderdagen van 10 tot 12 uur in het DWK-gebouw, Leeuweriklaan 19 te Zupthen. De data zijn 11 en 25 april, 9 en 23 mei, en 6 juni.
Inclusief koffie/thee en cursusmap zijn de kosten € 45,-.
U kunt zich hier aanmelden.

Workshop ‘Je hoofd leeg maken’
Last van een druk hoofd? Behoefte aan rust en overzicht? Heb jij het druk? Werk, examen, sport, hobby, afspraken met familie/vrienden, ziekte, mantelzorg, emoties die opspelen of tobben over van alles. Door al deze bezigheden loopt je hoofd over en schiet er stress in je lijf. Want wat je doet moet natuurlijk ook perfect en je arme hoofd moet het allemaal onthouden. Je brein maakt overuren en dat vreet energie.

Met behulp van tekenen ga je in deze workshop ontdekken hoe jij met alle informatie omgaat en of dat efficiënt verloopt. Je leert orde en structuur aanbrengen, waardoor je (brein) letterlijk op adem komt. Ook emoties krijgen een eigen plek en je ervaart direct rust en opluchting, waardoor je de dingen in je leven met meer plezier doet.

Zowel volwassenen als kinderen hebben veel profijt van deze oefeningen, zeker voorafgaand aan een proefwerk, examen, presentatie of andere uitdaging. Na afloop kun je de methode bij jezelf toepassen.

Deze workshop wordt gegeven door Marina van Rossum op donderdag 11 april om 14.00 uur in het DWK-gebouw, Leeuweriklaan 19 te Zupthen. Kosten voor de workshop:  €10,-.
U kunt zich hier aanmelden.

Leeskring Wereldliteratuur
Begeleider: Hans Schaffers

Een serie bijeenkomsten, eens per maand, waarin we boeken uit de hedendaagse wereldliteratuur lezen en bespreken. Boeken die op een of andere manier gaan over de mens die zich staande houdt in de samenleving met zijn dilemma’s en tragedies. We lezen bijvoorbeeld auteurs zoals Hisham Matar (De Terugkeer), Annie Proulx (Goed Zoals het Is), J.M. Coetzee (Wereld en Wandel van Michael K), Dave Eggers (De Cirkel), Don DeLillo (Nulpunt). Elk boek wordt gedurende enkele bijeenkomsten gezamenlijk besproken. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan achtergronden in de samenleving en aan de auteur en zijn leven. Lees meer.

Collegereeks: Techniek, mens en samenleving
Een serie maandelijkse colleges van Hans Schaffers met discussie over de rol van technologie in de samenleving en hoe we ons als mens daarmee verhouden en daar vorm aan geven. De nadruk ligt daarbij op informatie- en communicatietechnologie. De opkomst van het Internet, de smartphone en sociale media laat zien welke invloed deze technologie, en de manier waarop ze toegepast wordt, uitoefent op ons dagelijks leven, ons gedrag en op instituties. Dat schept geheel nieuwe mogelijkheden en voordelen, maar zorgt ook voor dilemma’s en nieuwe vraagstukken zoals veiligheid, privacy, gedragsbeïnvloeding en ongelijkheid. We gaan in de collegereeks in op de achtergronden, huidige ontwikkelingen en opkomende vragen rond deze technologie met alvast een blik naar de toekomst, en gaan daarbij steeds ook in op voorbeelden uit de praktijk van ons dagelijks leven.

De serie gaat van start per eind september 2019. Tijdstippen en locatie worden nog bekend gemaakt.
Belangstellenden voor deze activiteit kunnen zich opgeven via het aanmeldingsformulier.