Zutphense Gildegids met 5000-ste bezoeker op pad

Op Zaterdagmorgen 16 december 2017, 11.00 uur werd de 5000-ste wandelaar van een historische stadswandeling, met een gids van het Gilde Zutphen, in het spotlicht gezet. Het waren de heer en mevrouw Oostveen uit Amsterdam die samen een stadswandeling in Zutphen gingen maken. Jan Westerik, coördinator van de Zutphense Gildegidsen, liet dit heugelijke feit niet onopgemerkt voorbij gaan. In het Bolwerck ontving de heer en mevrouw Oostveen een attentie met Zutphense produkten. Vervolgens ging het gezelschap met Hans Vermeer, één van de Gildegidsen van het eerste uur, op pad.

De gidsen zijn allemaal vrijwilligers van Stadswandelingen Gilde Zutphen en hebben zich gespecialiseerd in hun kennis over Zutphen. In 2006 begon het Gilde met haar historische wandelingen in de stad met vier gidsen. In dat jaar gingen er 300 wandelaars via een rechtstreekse boeking met de gidsen op pad. Zes jaar later (2012) was het aantal al vervijfvoudigd tot 1500 wandelaars en had men zeven gidsen. In 2015 stond de teller op 3500 wandelaars en waren er 18 gidsen. Inmiddels zijn er 23 Gildegidsen actief en is nu dus de 5000-ste wandelaar bereikt. De interesse in de historische binnenstad en de mooie verhalen van onze gidsen blijven bezoekers trekken. Mensen uit het hele land, en vele toeristen uit het buitenland, weten het Zutphense Gilde te vinden.

De rondleidingen kunnen het hele jaar worden geboekt, ook in het Duits of het Engels. De wandeling duurt gemiddeld anderhalf uur; in overleg met het gezelschap wordt het wel eens langer. Soms maakt men een koffiestop onderweg of geniet men in de zomer van een drankje op een terras. “Onze gidsen zijn zeer flexibel”, zegt de trotse coördinator. Je kunt bij het Gilde al met twee gasten op pad.

Naast de rechtstreekse boekingen bij het Zutphense Gilde verzorgen de Gildegidsen samen met de gidsen van de SAZ (stichting Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen) rondleidingen voor de VVV. Van maart tot en met oktober kan men, met uitzondering van zondag en maandag, elke dag bij de VVV terecht voor een stadswandeling onder leiding van een gids. In de wintermaanden alleen op zaterdag. De wandelingen beginnen om 13.30 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Houtmarkt 75.

Bent u inmiddels enthousiast geworden en wilt u ook een stadswandeling met uw familie, vrienden of collega’s maken, kijk op de site www.stadswandelingengildezutphen.nl

Reageren is niet mogelijk