Gilde Zutphen

Stichting Gilde Zutphen is opgericht in 1993 en groeide in ruim twintig jaar uit tot een stedelijk platform voor iedereen die er plezier in heeft om eigen kennis en (levens)ervaring te delen met anderen. Bij het Gilde zijn ongeveer 250 vrijwilligers actief als aanbieder, gids, coach, medewerker, co√∂rdinator of bestuurslid. Jaarlijks maken meer dan 4000 deelnemers gebruik van onze diensten.

Onze activiteiten bestaan onder andere uit gildelezingen, stadswandelingen en fietstochten met gildegidsen, individuele adviezen, workshops en een variatie aan cursussen in groepsverband.

Met onze projecten richten wij ons op maatschappelijke participatie van jong en oud:

  • Coach4You ondersteunt en coacht leerlingen van groep 8 bij de overstap naar het voortgezet onderwijs als er risico op schooluitval is.
  • Taalcoaches helpen (vooral) anderstaligen die hulp nodig hebben bij het spreken, lezen en begrijpen van de Nederlandse taal.
  • POWER ondersteunt en begeleidt actieve senioren die zich samen willen bezinnen op hun levensfase en hun maatschappelijk perspectief.
  • Voor mensen die hun digitale vaardigheden willen verbeteren, organiseert het Gilde computercursussen en workshops over tablets, sociale media en internet.
  • Praathuis Zutphen, een wekelijkse ontmoetingsplaats voor mensen die Nederlands willen spreken, maar een andere moedertaal kennen.

Bij al onze activiteiten en projecten zoeken wij zoveel mogelijk naar samenwerking met lokale partners.

Landelijk netwerk
In 1984 ging in Amsterdam het eerste gilde van start, als bemiddelingsorganisatie voor vrijwilligers die hun kennis en ervaring belangeloos willen inzetten voor hun stadsgenoten. Dit concept kreeg al snel veel navolging. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 50 gilden actief, elk met een eigen lokaal gekleurd profiel. Gilde Zutphen is net als de meeste lokale gilden aangesloten bij Stichting Gilde Nederland.
Gilde verbindt vrijwilligers! Lees meer.

Reageren is niet mogelijk